VINTAGE DISNEY PHOTOS, ΤΟΜ. 4: Η κεντρική οδός, ΗΠΑ παίρνει την κεντρική σκηνή

Από όλους τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς που είναι πασπαλισμένες σε όλη τη χώρα μας, η Main Street USA στα Μαγικά Βασίλεια στη Disneyland και η Walt Disney World είναι ίσως οι πιο πολυφωτογραφημένες.

Ένας χάρτης της Main Street USA, αριστερά, με μια λίστα με τα αξιοθέατα και τις περιπέτειες, δεξιά. Ο χάρτης ελήφθη από έναν οδηγό χάρτη του Magic Kingdom του 1972. [The Walt Disney Company]

Μπορεί επίσης να είναι οι πιο πολυσύχναστοι.

Από το σχοινάκι νωρίς το πρωί, μέχρι την απογευματινή παρέλαση, μέχρι τα απογευματινά πυροτεχνήματα, ο δρόμος είναι σχεδόν πάντα γεμάτος με επισκέπτες του πάρκου.

Όταν το πάρκο ανοίγει κάθε μέρα, οι άνθρωποι που εισέρχονται συνήθως φαίνονται να περπατούν στο δρόμο, με προορισμό το αγαπημένο τους αξιοθέατο ή παράσταση.

Τη νύχτα, οι ίδιοι επισκέπτες σέρνουν τις περισσότερες φορές τα πόδια τους προς την έξοδο, εξαντλημένοι από μια μέρα διασκέδασης και γοητείας.

Η Main Street USA στη Disneyland και το Walt Disney World είναι μια αναδρομή σε μια πόλη της Μεσοδυτικής Αμερικής στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.

Ακόμη και οι τρόποι μεταφοράς που παρατηρούνται στο δρόμο, όπως οι άμαξες χωρίς άλογα, τα τραμ με άλογα και τα βρετανικού τύπου omni-buses, αντικατοπτρίζουν εκείνη την περασμένη εποχή.

Η Main Street είναι επίσης το μέρος όπου συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να διασκεδάσουν, ειδικά αν τα ψώνια είναι ο ορισμός της διασκέδασης.

Η απογευματινή παρέλαση ήταν βασικό στοιχείο σχεδόν από την ημέρα της Disneyland [1955] και WDW [1971] άνοιξε. Και το βράδυ, τα πυροτεχνήματα – και, πιο πρόσφατα, τα σόου προβολής του κάστρου – έχουν ενθουσιάσει τους επισκέπτες καθώς στέκονται πλάι με ώμο κατά μήκος της παγκοσμίου φήμης οδού.

Η τελευταία μας συλλογή από vintage φωτογραφίες της Disney αναδεικνύει την Main Street των ΗΠΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΡΑΒΗΜΕΝΕΣ ΜΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Αριστερά, Main Street USA in the Magic Kingdom στο Walt Disney World το 1983, ενώ δεξιά, μια παρόμοια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1998. [The Walt Disney Company]

Αν μη τι άλλο, αυτές οι δύο φωτογραφίες δείχνουν πώς λίγο Η Main Street USA στο Walt Disney World έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Η φωτογραφία στα αριστερά τραβήχτηκε το 1983. Ένα τραμ με άλογα, που οδηγεί σε ράγες, κατευθύνεται προς την πλατεία της πόλης. Το τραμ έχει μια χαρακτηριστική πινακίδα στο μπροστινό μέρος που γράφει “Main Street Transportation Co.”

Το υπέροχο Κάστρο της Σταχτοπούτας φαίνεται μεγάλο σε απόσταση.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο δρόμος στη φωτογραφία του 1983 φαίνεται σχεδόν άδειος. Αν και τα δέντρα εμποδίζουν τη θέα των περισσότερων από τις βιτρίνες των καταστημάτων, μια πινακίδα για το Market House, με χορηγία των Smuckers και Dixie Crystals, φαίνεται στα δεξιά. Στα αριστερά, διακρίνεται ένας στυλιζαρισμένος κάδος απορριμμάτων.

Στη φωτογραφία στα δεξιά, που τραβήχτηκε το 1998 από παρόμοια τοποθεσία, ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί, αλλά ένα παρόμοιο τραμ με άλογα κάνει το δρόμο του στο δρόμο.

Η πινακίδα του Market House εξακολουθεί να είναι ορατή στα δεξιά, όπως και ο κάδος απορριμμάτων στα αριστερά.

Και το Κάστρο της Σταχτοπούτας φαίνεται μεγαλύτερο και πιο θεαματικό όταν εμφανίζεται με ζωηρά χρώματα.

Η ΚΥΡΙΑ ΟΔΟΣ ΤΗΣ DISNEYLAND ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Η Disneyland’s Main Street USA υπό κατασκευή στις αρχές του 1955. [The Walt Disney Company]

Για δεκαετίες, η τοποθεσία που έγινε γνωστή ως Disneyland αποτελούνταν από στρέμματα και στρέμματα πορτοκαλεώνες.

Αφού η Walt Disney Company αγόρασε τη γη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αυτές οι πορτοκαλιές αφαιρέθηκαν και το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο άρχισε να διαμορφώνεται.

Στην παραπάνω φωτογραφία, λίγες εβδομάδες μακριά από την ημέρα των εγκαινίων στις 17 Ιουλίου 1955, οι εργάτες απλώνουν τις ράγες για χρήση από το αυτοκίνητο του δρόμου με άλογα.

Σε απόσταση βρίσκεται η πλατεία της πόλης και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Disneyland. Έχουν φυτευτεί δέντρα και έχουν τοποθετηθεί φανοστάτες στα πεζοδρόμια εκατέρωθεν του δρόμου.

Αριστερά, το όνομα Swift εμφανίζεται στη μάρκα μιας βιτρίνας. Στις πρώτες μέρες της Ντίσνεϋλαντ –και διαβόητα με περιορισμένα μετρητά–, οι εξωτερικές επιχειρήσεις [Swift, Carnation, Eastman Kodak and Upjohn among them] μίσθωσε χώρο κατά μήκος της κεντρικής οδού, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν μια κερδοφόρα κίνηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το Main Street USA σχεδιάστηκε από τον Wade B. Rubottom, ο οποίος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής για μια σειρά από μεγάλες ταινίες του Χόλιγουντ.

Η δουλειά του ήταν κρίσιμη για την επιτυχία του πάρκου, αφού η Main Street ήταν η πρώτη περιοχή που θα έβλεπαν οι επισκέπτες. Όπως η εναρκτήρια σειρά μιας ταινίας, η Main Street θα δημιουργούσε τη σκηνή για την υπόλοιπη «παράσταση» μπροστά.

Το είχε να είναι ακριβώς το δίκιο. Και, αν κρίνουμε από το πλήθος των ανθρώπων που συρρέουν στους δρόμους κάθε μέρα στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, το κατάλαβαν σωστά.

45 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ DISNEYLAND

Οι χαρακτήρες της Disney κάνουν πορεία στην κεντρική οδό της Ντίσνεϋλαντ κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 45 χρόνων της μαγείας… Παρέλαση των Αστέρων το έτος 2000. [The Walt Disney Company]

Ο Μίκυ Μάους, ο Ντόναλντ Ντακ και περισσότερα από 45 άλλα αστέρια των ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον απογευματινό εορτασμό «45 Years of Magic… Parade of the Stars» στην Main Street των ΗΠΑ στη Disneyland.

Αφορμή ήταν τα 45 της Disneylandου επέτειο κατά το έτος 2000.

Πάνω από την πομπή των φιλικών χαρακτήρων της Disney βρισκόταν ένα τρίο από αστραφτερά γλυπτά καμηλοπάρδαλης με φύλλα χρυσού, εμπνευσμένα από το κινούμενο σχέδιο Ο βασιλιάς των Λιονταριών.

Η πολύχρωμη παρέλαση παρουσιαζόταν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2000 ως μέρος του εορτασμού της επετείου για ένα χρόνο.

Ο πρώτος σημαντικός εορτασμός της επετείου της Disneyland πραγματοποιήθηκε το 1965 … το 10ο έτος λειτουργίας της.

Ο θρύλος της Disney και η ιδιοφυΐα του μάρκετινγκ Jack Lindquist ονειρεύτηκαν τον όρο Tencennial για την περίσταση, καθώς και αρκετές προσφορές που συνδέονται με τη γιορτή.

Πράγματι, οι επέτειοι έχουν γίνει ένα μεγάλο μέρος του μάρκετινγκ των πάρκων της Disney με την πάροδο των ετών, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι η σημερινή 50 του Walt Disney Worldου εορτασμός γενεθλίων.

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΗΝ ΜΙΚΥ ΜΑΝΙΑ;

Το Mickey Mania συγκινεί τους επισκέπτες κατά μήκος του Main Street στο Walt Disney World το 1994. [The Walt Disney Company]

Το έτος ήταν 1994.

Το μέρος: Main Street USA στο Walt Disney World.

Η περίσταση? Μίκυ Μάνια φυσικά!

Τα μεγάλα ενδύματα Mickey Mouse ήταν μέρος της λαχτάρας της απογευματινής παρέλασης Mickey Mania που πραγματοποιήθηκε κάθε μέρα στο Magic Kingdom.

Χιλιάδες αντικείμενα που σχετίζονται με το ποντίκι παρουσιάστηκαν στην παρέλαση, η οποία τόνιζε τα πάντα ο Μίκυ… μέχρι τις γιγάντιες εκδόσεις του καπέλου, των γαντιών και των παπουτσιών του.

Στην παραγωγή γιγαντιαίας κλίμακας συμπεριλήφθηκαν σάκοι του μποξ, μαριονέτες, μπάλες που αναπηδούν, ρολόγια μεγάλου μεγέθους και, όπως θα περίμενε κανείς, μια πλήρης σειρά χαρακτήρων της Disney.

Στην παρέλαση συμμετείχαν ποδηλάτες που πηδούσαν από τις ράμπες στο πλωτήρα τους, εκτελώντας δύσκολα ακροβατικά. Ένας πλωτήρας με θέμα το μπαλόνι με τους Γκούφυ και Μαξ. και, φυσικά, η Minnie – ντυμένη σαν σταρ της ραπ της δεκαετίας του 1980 – είχε επίσης τη δική της μεταβίβαση.

Η τελική πλωτήρας, κατάλληλα, παρουσίαζε το ίδιο το Big Cheese.

Δεν είναι περίεργο που τα πεζοδρόμια κατά μήκος της Main Street ήταν γεμάτα από ενθουσιασμένους θαυμαστές κατά τη διάρκεια της ειδικής παρέλασης του Mickey.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ WDW

Το πολυαγαπημένο Main Street Electrical Parade άρχισε να συγκινεί τους επισκέπτες του Walt Disney World το 1999. [The Walt Disney Company]

Το πρωτότυπο Main Street Electrical Parade έκανε το ντεμπούτο του στη Disneyland το 1972 και ενθουσίασε περισσότερους από 75 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια της αρχικής του 24χρονης πορείας στο πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη.

Μετά από μια παύση τριών ετών, η μαγευτική παρέλαση βρήκε ένα νέο σπίτι στο Magic Kingdom στο Walt Disney World, ξεκινώντας το 1999.

Η παρέλαση ονομάστηκε «μέρος της πιο εκρηκτικής χρονιάς επέκτασης της ψυχαγωγίας που έγινε ποτέ στο Vacation Kingdom».

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ιστολόγιο, το Main Street Electrical Parade μπορεί να βρει τις ρίζες του στο Electrical Water Lagoant, το οποίο ξεκίνησε λίγες εβδομάδες αφότου άνοιξε το Walt Disney World το 1971 στο Bay Lake και στο Seven Seas Lagoon.

Μια σειρά από σκάφη ποντονίου που ακούγονται μουσική, όλα με φώτα που αναβοσβήνουν σε διάφορα σχήματα με ναυτικά θέματα, τοποθετημένα σε κλουβιά από αλουμίνιο, έφτασαν από την αποβάθρα του Magic Kingdom στα νερά κοντά στο Polynesian Resort, πάνω από την υδάτινη γέφυρα. στη συνέχεια στις ακτές του Contemporary Resort, δίνοντας στους επισκέπτες «ένα φιλί για καληνύχτα» καθώς έφευγαν από το πάρκο.

Ο Διαγωνισμός Ηλεκτρικού Νερού ήταν μεγάλη επιτυχία, τόσο πολύ που οι δυνάμεις που υπάρχουν στη Ντίσνεϋλαντ έγιναν κάπως… ας πούμε, ζηλευτές. Ήθελαν το δικό τους «φιλί για καληνύχτα», αλλά επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα νερά στη Disneyland, έπρεπε να βρουν κάτι άλλο.

Αυτή ήταν η ώθηση που μας έδωσε στην Main Street Electrical Parade.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ… ΣΕ ΕΠΤΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΛΙΜΝΟΘΗΚΕΣ;

Το Fantasy in the Sky παρουσιάζεται το 1983 στο Magic Kingdom στο Walt Disney World. [The Walt Disney Company]

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η φωτογραφία δημοσιότητας με προβληματίζει.

Ναι, ένα μεγάλο πλήθος είναι συγκεντρωμένο στην Main Street USA στο Walt Disney World. Και, ναι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν τη νύχτα κατά τη διάρκεια της προβολής Fantasy in the Sky. Το έτος είναι 1983.

Αλλά γιατί όλοι βλέπουν το σιδηροδρομικό σταθμό και όχι το Κάστρο της Σταχτοπούτας;

Το Fantasy in the Sky έκανε το ντεμπούτο του στη Disneyland το 1958, επειδή ο Walt Disney ήθελε να διασκεδάζει τους καλεσμένους του μέχρι τη νύχτα. Και, σε συνδυασμό με την Main Street Electrical Parade, το σχέδιο λειτούργησε.

Η πυροτεχνική οθόνη παραλήφθηκε στο Walt Disney World αφότου άνοιξε το 1971 και λειτούργησε εκεί μέχρι το 2003.

Περιέργως, η εκπομπή Fantasy in the Sky τα πρώτα χρόνια εμφανιζόταν μόνο σε περιόδους αιχμής, όπως οι διακοπές και η καλοκαιρινή περίοδος. Και η παράσταση γινόταν μόνο μία φορά τη νύχτα – στις 10 μ.μ

Αλλά το ερώτημα παραμένει: Γιατί οι επισκέπτες του πάρκου βλέπουν τον σιδηροδρομικό σταθμό το 1983; Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που γνωρίζει την απάντηση, παρακαλώ ενημερώστε μας.

ΘΥΜΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ… ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΙΚ

1 Οκτωβρίου 1996, ξεκίνησε ο εορτασμός της 25ης επετείου του Walt Disney World… και η έναρξη των 15 μηνών ενός ροζ Κάστρου Σταχτοπούτας. [The Walt Disney Company]

Το 1996, η Walt Disney World γιόρτασε την 25η επέτειό της. Όταν επρόκειτο για υπερβολικούς εορτασμούς, αυτός πήρε την τούρτα. Κυριολεκτικά.

Στο πλαίσιο του θέματός του «Remember the Magic», το Κάστρο της Σταχτοπούτας μετατράπηκε σε μια γιγάντια τούρτα γενεθλίων. Οι αρχοντικές του καμπάνες έγιναν κεριά… το ρολόι στο μπροστινό μέρος του κάστρου καλύφθηκε με τους αριθμούς 2 και 5.

Οι γιγάντιες «σταγόνες» και το μπλε «πάγωμα» τόνιζαν το υπόλοιπο κάστρο που δεν καλύπτεται με ροζ χρώμα.

Μερικοί επισκέπτες του πάρκου το λάτρεψαν. Οι περισσότεροι το μισούσαν… ειδικά τα ζευγάρια που είχαν κλείσει τους γάμους τους στο νέο Wedding Pavilion απέναντι από τη λιμνοθάλασσα Seven Seas με σχέδια να έχουν το παραδοσιακό κάστρο ως φωτογραφικό σκηνικό.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Οκτωβρίου 1996, κατά τη διάρκεια των επίσημων τελετών εκ νέου αφιέρωσης κατά μήκος της κεντρικής οδού στο Magic Kingdom.

Εμφανίζονται δεκάδες χαρακτήρες της Disney που χορεύουν με βροντερή μουσική που παρέχεται από το Florida A&M University Marching Band.

Οι εορτασμοί εγκαινίασαν έναν εορτασμό 15 μηνών που τίμησε τους παρελθόντες καλεσμένους του WDW και τους ζήτησε να «θυμηθούν τη μαγεία» αυτών των προηγούμενων επισκέψεων.

Αλλά το μόνο που θυμούνται οι περισσότεροι επισκέπτες από εκείνη τη χρονική περίοδο στην ιστορία της Disney είναι το ροζ κέικ του κάστρου.

Ο Chuck Schmidt είναι ένας βραβευμένος δημοσιογράφος που έχει καλύψει όλα τα πράγματα της Disney από το 1984 τόσο σε έντυπη όσο και σε απευθείας σύνδεση. Έχει συγγράψει ή συνυπογράψει επτά βιβλία για την Disney, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου του, Ο ρυθμός συνεχίζεται, για το Theme Park Press. Έχει επίσης γράψει ένα κανονικό blog για το AllEars.Net, που ονομάζεται Ακόμα ανόητος για την Disney, από το 2015.

Leave a Comment