Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ευλογιά των πιθήκων πριν από το επόμενο ταξίδι σας στην Disney World

Καθώς η κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται, η AllEars θα σας μεταφέρει τα τελευταία σχετικά νέα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια επίσκεψη σε θεματικό πάρκο.

Ένας νέος ιός έχει προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή πολλών ανθρώπων καθώς αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα: η Monkeypox. Μπορεί να έχετε δει ενημερώσεις στις ειδήσεις καθώς περισσότερα κρούσματα επιβεβαιώνονται στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως αυτό για εσάς καθώς προετοιμάζεστε για τις επόμενες διακοπές σας στο Disney World;

Είσοδος Disney World

Με την πανδημία του COVID-19, είδαμε πολλές αλλαγές όσον αφορά τα ταξίδια. Εντολές για μάσκα, φυσική απόσταση και πολλά κλεισίματα πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε κάτι παρόμοιο με την ευλογιά των πιθήκων; Και πόσο παρόμοιος είναι αυτός ο ιός με τον COVID-19; Κάναμε την έρευνα και έχουμε απαντήσεις για εσάς.

Monkeypox: Αυτό που γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ευλογιά. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αν και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι γενικά πιο ήπια και η ευλογιά των πιθήκων σπάνια είναι θανατηφόρα. (Δεν σχετίζεται με την ανεμοβλογιά.)

©Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα

Πριν από την τρέχουσα επιδημία, τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Αυτήν τη στιγμή, το CDC παρακολουθεί ένα ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων που «έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες που κανονικά δεν αναφέρουν την ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στις 23 Ιουλίου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Δήλωσαν ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία με χώρες και κοινότητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας με την απαιτούμενη επείγουσα ανάγκη».

©ΠΟΥ

Συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και οσφυαλγίες, πρησμένες λέμφους, ρίγη, εξάντληση, αναπνευστικά συμπτώματα (όπως πονόλαιμος ή ρινική συμφόρηση) και ένα εξάνθημα που μπορεί να εντοπίζεται πάνω ή κοντά στα γεννητικά όργανα. Σημειώστε ότι το εξάνθημα μπορεί να εντοπίζεται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο ή το στήθος.

©CDC

Αυτό το εξάνθημα θα περάσει από πολλά στάδια πριν επουλωθεί και μπορεί να είναι επώδυνο ή φαγούρα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά λόγω της ομοιότητας με την ευλογιά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιιικά φάρμακα και εμβόλια για την πρόληψη και τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων (CDC).

Επιπλέον, πολλές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων βελτιώνονται μόνες τους χωρίς θεραπεία. «Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με συμπτώματα που διαρκούν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες» (Κλινική Κλίβελαντ).

©CDC

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι «η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να οφείλεται σε στενή επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, δερματικές βλάβες ενός μολυσμένου ατόμου ή πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών σωματιδίων συνήθως απαιτεί παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, η οποία θέτει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τα μέλη του νοικοκυριού και άλλες στενές επαφές ενεργών περιπτώσεων σε μεγαλύτερο κίνδυνο». Με άλλα λόγια, η σύλληψη της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί γενικά στενή επαφή με σωματικά υγρά ή δερματικές βλάβες κάποιου που έχει τον ιό.

Αυτήν τη στιγμή γίνεται περισσότερη έρευνα, αλλά – σε αντίθεση με το COVID-19 – η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται ακόμη ότι είναι μεταδοτική μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων. Σύμφωνα με το Florida Health, «Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια και ο κίνδυνος να προσβληθείς από ευλογιά των πιθήκων είναι γενικά χαμηλός».

Τα εμβόλια υπάρχουν για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά καθώς υπάρχει περιορισμένη προσφορά στις ΗΠΑ, γενικά αποθηκεύονται για τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

©CNBC

Οι New York Times ανέφεραν ότι «το CDC έχει συνεργαστεί με πέντε εμπορικές εταιρείες δοκιμών για να επεκτείνει την ικανότητα δοκιμών της χώρας». Περισσότερες δόσεις εμβολίων είναι καθ’ οδόν, καθώς «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγοράσει σχεδόν επτά εκατομμύρια δόσεις συνολικά, αλλά έχουν λάβει μόλις 372.000 από αυτές. […] Μέχρι στιγμής, 156.000 δόσεις έχουν διανεμηθεί σε εθνικό επίπεδο».

Η επίδραση της ευλογιάς των πιθήκων

Από την 1η Αυγούστου 2022, υπήρχαν πάνω από 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Άλλες χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα (που συνήθως δεν αναφέρουν κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων) περιλαμβάνουν την Ισπανία (με 4.298 κρούσματα), τη Γερμανία (με 2.677 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 2.546 κρούσματα), τη Γαλλία (με 1.955 κρούσματα) και άλλες .

Περιστατικά ευλογιάς στις ΗΠΑ το 2022 ©CDC

Η Washington Post ανέφερε ότι «το ποσοστό θνησιμότητας για την ευλογιά των πιθήκων τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 3% έως 6%» και ότι «περίπου το 10% έως 15% των περιπτώσεων έχουν νοσηλευτεί, κυρίως για πόνο και βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα των βλαβών της ευλογιάς των πιθήκων». Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από ευλογιά στις ΗΠΑ.

Monkeypox στη Φλόριντα

Η Φλόριντα έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, με 442 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Ακολουθεί η Νέα Υόρκη (με 1390 κρούσματα), η Καλιφόρνια (με 827 κρούσματα) και το Ιλινόις (με 520 κρούσματα).

©CDC

Το πρώτο γνωστό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κεντρική Φλόριντα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2022. Αυτό το κρούσμα ήταν στην Κομητεία Όραντζ (ClickOrlando). Σύμφωνα με το Fox35Orlando, η Orange County είναι εκτός ραντεβού για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες καθώς διανέμονται περισσότερα εμβόλια.

Κοιτάω μπροστά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αγοράζουν περισσότερα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων (όπως αναφέραμε προηγουμένως) και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συγκέντρωσε μια ομάδα απόκρισης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Το CNBC ανέφερε ότι «Φέντον και Δασκαλάκης [2 individuals appointed to head the response team] θα συνεργαστεί με τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετά τεστ, εμβόλια και αντιικές θεραπείες για την καταπολέμηση του ιού. Θα βοηθήσουν επίσης στις προσπάθειες για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του ιού».

©CNBC

Οι κυβερνήτες των 3 πολιτειών με τα περισσότερα κρούσματα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η αλλαγή έχει σκοπό να επιτρέψει στις πολιτείες να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη διανομή εμβολίων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

US Disney Parks και Monkeypox

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για το επερχόμενο ταξίδι σας στο Disney World; Με λίγα λόγια, θα έπρεπε λάβετε κάποιες προφυλάξεις, αλλά εξακολουθείτε να διατηρείτε τον κίνδυνο σε προοπτική. Η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ λιγότερο μεταδοτική από τον COVID-19 και σπάνια είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορεί να θέλετε να λάβετε.

©Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα

Καθώς η ευλογιά των πιθήκων γενικά μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά ή τη δερματική βλάβη κάποιου που έχει τον ιό, περιορίστε τη σωματική επαφή σας με αγνώστους ή με οποιονδήποτε γνωρίζετε ότι έχει ευλογιά των πιθήκων. Γίνεται ακόμα έρευνα σχετικά με την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών σωματιδίων, αλλά δεν θα ήταν κακό να φοράτε μάσκα προσώπου, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές (και ίσως να θέλετε να το κάνετε αυτό για να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19 καθώς Καλά).

Μάσκες προσώπου

Μάθαμε από την πανδημία του COVID-19 ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν για το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη χρήση απολυμαντικού χεριών και την απολύμανση επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως χειρολισθήρες και πόμολα πόρτας.

Απολυμαντικό χεριών

Τα πάρκα της Disney δεν έχουν ανακοινώσει αλλαγές στα μέτρα υγείας και ασφάλειας ως απάντηση στην επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά θα σας ενημερώσουμε εάν γίνουν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις ή αν δούμε αλλαγές στο Disney World ή τη Disneyland.

Πάρκο της Ντίσνεϋλαντ

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε αυτήν την ανάρτηση καθώς εξελίσσεται η κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων. Μείνετε συντονισμένοι στο AllEars για τα τελευταία νέα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επερχόμενο ταξίδι σας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του AllEars.net για να παρακολουθείτε ΟΛΕΣ τις έκτακτες ειδήσεις της Disney! Θα έχετε επίσης πρόσβαση σε συμβουλές, κριτικές, ασήμαντα στοιχεία και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το AllEars! Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε!

Κάντε κλικ παρακάτω για να εγγραφείτε


Leave a Comment