Είναι ο Bob Iger ΑΡΚΕΤΑ διαφορετικός από τον Bob Chapek;

Πολλοί θαυμαστές και επενδυτές γιόρτασαν την επιστροφή του Bob Iger ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Walt Disney Company. Η απόφαση να αντικατασταθεί ο Chapek από τον Iger ελήφθη μετά από μια απογοητευτική κλήση κερδών το τέταρτο τρίμηνο και ο Iger αναμένεται τώρα να αλλάξει τα πράγματα για την εταιρεία.

©CNBC

Ο Bob Chapek και ο Bob Iger θεωρούνται ως 2 πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και ηγέτες. Αλλά πόσο διαφορετικά είναι πραγματικά; Και θα επιφέρουν πράγματι αυτές οι διαφορές τα αποτελέσματα που αναζητούν οι οπαδοί και οι μέτοχοι;

Ο Μπομπ Τσάπεκ ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της Disney το 2020, λίγο πριν την πανδημία του COVID-19. Το συμβόλαιό του επεκτάθηκε κατά 3 χρόνια τον Ιούνιο του 2022, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι ήταν «ψήφο εμπιστοσύνης από το διοικητικό συμβούλιο» (Bloomberg). Αλλά την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, η Disney ανακοίνωσε ότι ο Chapek θα παραιτηθεί και ο Bob Iger θα επέστρεφε ως διευθύνων σύμβουλος.

Bob Iger ©Reuters

Ο χρόνος του Chapek στη Disney δεν ήταν χωρίς μεγάλες προκλήσεις, όπως η παγκόσμια πανδημία και ο αντίκτυπός της στα θεματικά πάρκα και την παραγωγή περιεχομένου, μια δημόσια διαμάχη με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και μια αγωγή από τη Σκάρλετ Γιόχανσον για την κυκλοφορία του Marvel’s Μαύρη χήρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, «Κάποια από τις αναταραχές ήταν του ίδιου του Τσάπεκ».

©Προθεσμία

Πολλοί θαυμαστές στράφηκαν εναντίον του Chapek λόγω μη δημοφιλών αλλαγών στα θεματικά πάρκα της Disney, όπως οι αυξήσεις τιμών, η εισαγωγή του συστήματος κρατήσεων Park Pass, η κατάργηση του Magical Express και η στροφή από το FastPass+ στο Genie+.

Σημάδι Lightning Lane

Αφού η Disney ανέφερε τεράστιες απώλειες ροής στην έκθεση κερδών του 4ου τριμήνου για το 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο φάνηκε να αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στην ηγεσία. Ας ρίξουμε μια ματιά στις βασικές διαφορές μεταξύ του Iger και του Chapek που μπορεί να ενέπνευσαν αυτήν την αλλαγή.

Βασικές διαφορές μεταξύ Iger και Chapek

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ Iger και Chapek είναι την αντίληψη του κοινού για αυτά. Πολλοί θαυμαστές έβλεπαν ότι ο Τσάπεκ ανησυχούσε περισσότερο για τα κέρδη και τους αριθμούς παρά για το περιεχόμενο και τη «μαγεία» της Disney. Ο Iger, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο δημοφιλής στους θαυμαστές και στους «εργαζομένους» (Bloomberg).

Bob Iger | ©Apple TV+

Όταν ο Iger επέστρεψε ως Διευθύνων Σύμβουλος, έστειλε ένα email στα μέλη του Cast, λέγοντας ότι επέστρεφε «με μια απίστευτη αίσθηση ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας — και, πρέπει να ομολογήσω, με λίγη έκπληξη». Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Iger είπε στα μέλη του Cast ότι «θα ακούσουν περισσότερα από αυτόν και τους ηγέτες της εταιρείας τη Δευτέρα και τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτοί οι καιροί παραμένουν αρκετά δύσκολοι, αλλά όπως με έχετε ακούσει να λέω στο παρελθόν, είμαι αισιόδοξος», είπε.

Ο Chapek μπορεί να ήταν έμπειρος στη μείωση του κόστους και στην παραγωγή εσόδων από τα θεματικά πάρκα, αλλά ο Iger θεωρείται ειδικός στο περιεχόμενο της Disney. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wells Fargo, Steven Cahal, «Ο δρόμος θα δει [Iger] ως σταθερός ηγέτης σε αβέβαιες εποχές. Ο Τσάπεκ θεωρούνταν άσος στα παρκ, ενώ ο Ίγκερ είναι ο γκουρού του περιεχομένου

Bob Iger και Bob Chapek ©Disney

Οι επενδυτές προφανώς έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η παραγωγή περιεχομένου για τη Disney και θέλουν κάποιον στον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν για να λάβει καλές αποφάσεις σχετικά με αυτό το περιεχόμενο. Ο Cahal λέει ότι “το περιεχόμενο πιστεύεται ότι είναι η ψυχή της εταιρείας

Εκτός από τη διαφορά περιεχομένου έναντι οικονομικών, Ο Iger ήταν πιο φωνητικός για τα καυτά θέματα που έχει ο Τσάπεκ. Όταν η Φλόριντα εισήγαγε το νομοσχέδιο για τα Γονικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση (που συνήθως αναφέρεται ως νομοσχέδιο «Μην λες ομοφυλόφιλο» από τους επικριτές), ο Τσάπεκ δεν κατήγγειλε αρχικά το νομοσχέδιο. Παρά την πίεση από τους θαυμαστές και τους υπαλλήλους, ο Chapek δεν σχολίασε παρά μόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα. Ο Τσάπεκ αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη δράσης και είπε ότι η Disney ήταν «αντίθετη στο νομοσχέδιο από την αρχή».

Κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis ©Reuters

Ως εξήγηση για τη σιωπή του, ο Τσάπεκ είπε ότι οι δημόσιες δηλώσεις μεγάλων εταιρειών «εξοπλίζονται από τη μία ή την άλλη πλευρά για να διχάσουν και να φουντώσουν περαιτέρω». Όταν επικρίθηκε από καλεσμένους και υπαλλήλους για τη σιωπή της εταιρείας, ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου. Είπε ότι στόχος της εταιρείας ήταν «ο νόμος αυτός να καταργηθεί από το νομοθετικό σώμα ή να καταργηθεί στα δικαστήρια».

Εμφάνιση μήνα υπερηφάνειας

Ο Iger, ωστόσο, ήταν αρκετά φωνητικός για το θέμα από νωρίς. Πριν η Disney κάνει οποιαδήποτε δήλωση, Ο Iger έγραψε στο Twitter ότι «πολλά από αυτά τα ζητήματα δεν είναι απαραίτητα πολιτικά. Πρόκειται για το σωστό και το λάθος». Είπε ότι το νομοσχέδιο «φαινόταν δυνητικά επιβλαβές για τα παιδιά» και έτσι θεώρησε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί δημόσια.

Σε μια συνέντευξη με τον Chris Wallace από το CNN, ο Iger είπε ότι αντιμετώπιζε αυτό το είδος διλήμματος συχνά ως Διευθύνων Σύμβουλος της Disney όταν επέλεγε αν θα δημοσιοποιηθεί για αυτά τα θέματα. Είπε, «Το φίλτρο που χρησιμοποίησα για να προσδιορίσω αν πρέπει ή όχι να σταθμίσουμε έλαβε υπόψη μερικούς παράγοντες. Τι αντίκτυπο θα είχε στους υπαλλήλους μας, στους μετόχους μας και στους πελάτες μας; Και αν κάποια από αυτές τις τρεις εκλογικές περιφέρειες είχε βαθύ ενδιαφέρον ή θα επηρεαζόταν από ό,τι είχε να κάνει, τότε πίστευα ότι έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να σταθμίσουμε» (Deadline).

©CNBC

Όταν ρωτήθηκε εάν επηρέασε την απόφασή του το γεγονός ότι ορισμένοι καλεσμένοι θα μπορούσαν να ενοχληθούν από τις δημόσιες δηλώσεις και έτσι να επιλέξουν να μην επισκεφτούν τα θεματικά πάρκα της Disney, ο Iger είπε: «Ποτέ δεν είδαμε πολλά στοιχεία γι’ αυτό». Και συνέχισε, «Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις αυτό που είναι σωστό και να μην ανησυχείς για την πιθανή αντίδραση σε αυτό».

Γενικά, Ο Iger φαίνεται να είναι πιο ικανός στο χειρισμό ευαίσθητων θεμάτων και να εμπνέει εμπιστοσύνη ως χαρισματικός ηγέτης. Ο Τσάπεκ ήταν ικανός στη διαχείριση και την αύξηση των οικονομικών (τουλάχιστον στα πάρκα), αλλά η Disney φαίνεται να αναζητά έναν ηγέτη που μπορεί να συνδεθεί καλύτερα με θαυμαστές και επενδυτές.

Είναι όμως αρκετά διαφορετικά;

Ένας από τους κύριους λόγους που το διοικητικό συμβούλιο της Disney απομάκρυνε τον Chapek από τη θέση του ως CEO ήταν ότι Η Disney+ έχανε χρήματα γρήγορα, και αυτή η τάση δεν φαινόταν να αλλάζει. Το δημοσιονομικό 4ο τρίμηνο του 2022, οι υπηρεσίες ροής της Disney είχαν απώλειες συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις απώλειες που αναφέρθηκαν το 3ο τρίμηνο. Θα μπορέσει ο Iger να αλλάξει αυτή την τάση;

©Disney

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν έχει νόημα όταν πρόκειται για αυτό το θέμα. Ο Τσάπεκ είναι τελικά ο οικονομικός τύπος, επομένως θα πρέπει να μπορεί να βρίσκει τα νούμερα εκεί που τους θέλει η Disney.

Επιπλέον, ο Iger ήταν αυτός που πήρε την μπάλα να κυλήσει με την Disney+ (η υπηρεσία ξεκίνησε την πρώτη φορά που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος), οπότε ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσει να αλλάξει στρατηγική για να αυξήσει την κερδοφορία. Αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες και να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη για τις υπηρεσίες ροής.

Πινακίδα Disney+ στα Hollywood Studios

Ο Ian Whittaker, ανεξάρτητος αναλυτής της Liberty Sky Advisors, δήλωσε: «Το ερώτημα είναι αν [Iger’s return] λύνει το βασικό στρατηγικό δίλημμα της Disney, δηλαδή τι να κάνει με την Disney+, η οποία έχασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο και στρεβλώνει την υπόλοιπη επιχείρηση. Δεν νομίζω ότι ισχύει. Ο Iger ήταν ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής ροής και εξακολουθεί να φαίνεται προσηλωμένος σε αυτήν».

Ο Τσάπεκ και ο Ίγκερ είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις αυξήσεις τιμών της Disney+. Σύμφωνα με το CNBC, η στρατηγική του Chapek να έχει μία σημαντική αύξηση τιμής (μετακίνηση από 7,99 $/μήνα σε 10,99 $/μήνα στις 8 Δεκεμβρίου 2022) είναι πολύ διαφορετική από το αρχικό σχέδιο του Iger. Οι αλλαγές της 8ης Δεκεμβρίου αντιπροσωπεύουν αύξηση τιμών 38%.

©Disney

Προφανώς ο Iger «ήθελε το Disney+ να είναι η μεγαλύτερη προσφορά ροής με τη χαμηλότερη τιμή» έτσι ώστε «οι πελάτες να βλέπουν το Disney+ ως μια ισχυρότερη πρόταση αξίας για τους ανταγωνιστές του, ακόμα κι αν ένιωθαν ότι το περιεχόμενο άλλων υπηρεσιών μπορεί να είναι πιο ισχυρό» (CNBC). Αλλά με 7,99 $/μήνα, το επίπεδο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις της Disney θα είναι πιο ακριβό από πολλές άλλες πλατφόρμες ροής που χρησιμοποιούν διαφημίσεις (συμπεριλαμβανομένων των Peacock και Paramount+). Και με 10,99 $/μήνα, η βαθμίδα χωρίς διαφημίσεις της Disney θα είναι πιο ακριβή από τις επιλογές χωρίς διαφημίσεις των Peacock και Paramount+ καθώς και από το Amazon Prime Video.

Το αρχικό σχέδιο του Iger ήταν να «αυξήσει αργά τις τιμές με την πάροδο του χρόνου, στοχεύοντας 1 $ το μήνα αύξηση κάθε χρόνο για το εγγύς μέλλον.” Είναι πιθανό αυτή η στρατηγική να ενθαρρύνει περισσότερους συνδρομητές να αγοράσουν Disney+, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα και οδηγώντας την υπηρεσία προς την κερδοφορία. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν ο Iger θα προσαρμόσει το τρέχον σχέδιο για το Disney+.

Μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικοί στην πράξη όσο περιμένουν οι θαυμαστές

Πολλοί θαυμαστές της Disney περιμένουν κάποιες σημαντικές αλλαγές τώρα που ο Iger είναι και πάλι επικεφαλής. Κάποιοι εικάζουν ότι οι μη δημοφιλείς αλλαγές στα θεματικά πάρκα θα αντιστραφούν, όπως το σύστημα Genie+, το οποίο είναι ένα επιπλέον κόστος σε σύγκριση με το προηγούμενο δωρεάν σύστημα FastPass+.

Tomorrowland Speedway

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές από τις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στα πάρκα χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν και πράγματα όπως το Genie+ ήταν πιθανό να αναπτυχθούν ενώ ο Iger ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος την πρώτη φορά.

Οι αυξήσεις των τιμών για τα εισιτήρια του θεματικού πάρκου της Disney ήταν βασικό στοιχείο για όσο καιρό τα πάρκα ήταν ανοιχτά, επομένως είναι απίθανο να δούμε να σταματήσουν τώρα.

Είσοδος Disney World

Και παρόλο που ο Chapek και ο Iger είχαν διαφορετικά σχέδια όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της Disney+, το γεγονός παραμένει ότι οι αυξήσεις τιμών ήταν πάντα μέρος της συμφωνίας με αυτήν την υπηρεσία ροής.

Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και να δούμε τι είδους αλλαγές κάνει ο Iger προς τα εμπρός, αλλά οι θαυμαστές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν λιγότερες προσαρμογές από αυτές που θα περίμεναν.

μαγικό βασίλειο

Όποιες και αν είναι οι διαφορές που είδε το Διοικητικό Συμβούλιο της Disney μεταξύ του Chapek και του Iger, πιστεύουν ξεκάθαρα ότι ο Iger είναι ο άνθρωπος για τη δουλειά τώρα. Η Susan Arnold, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε: «Το συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθώς η Disney ξεκινά μια ολοένα πιο περίπλοκη περίοδο μετασχηματισμού της βιομηχανίας, Ο Bob Iger βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία για να ηγηθεί της εταιρείας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο

Μάθετε περισσότερα για τη μετατόπιση από το Chapek στον Iger σε αυτές τις αναρτήσεις:

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε για περισσότερες ενημερώσεις, επομένως μείνετε συντονισμένοι στο AllEars για τα τελευταία νέα της Disney.

Μάθετε τι θα μπορούσε να αλλάξει στην πραγματικότητα λόγω της επιστροφής του Bob Iger ως Διευθύνων Σύμβουλος της Disney.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του AllEars.net για να παρακολουθείτε ΟΛΕΣ τις έκτακτες ειδήσεις της Disney! Θα έχετε επίσης πρόσβαση σε συμβουλές, κριτικές, ασήμαντα στοιχεία και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το AllEars! Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε!

Κάντε κλικ παρακάτω για να εγγραφείτε

Πώς πιστεύετε για την επιστροφή του Bob Iger ως CEO της Disney; Ενημερώστε μας στα σχόλια.

Leave a Comment