Διαμάχη για τα θαλασσινά: Θα σταματήσει η Disney να σερβίρει αστακό;

Μια νέα, δυσμενής βαθμολογία βιωσιμότητας για την αλιεία αστακού του Maine και της Νέας Αγγλίας θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα πιάτα με αστακό στο μενού στα εστιατόρια της Disney.

Το σάντουιτς με ρολό αστακού στο Columbia Harbour House.

Η βαθμολογία για τον αμερικανικό και τον καναδικό αστακό — που ήταν υπό εξέταση από την ομάδα διατήρησης Seafood Watch για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους — άλλαξε σε “Αποφυγή” αυτήν την εβδομάδα.

Όπως ανέφερε το DFB τον Ιούνιο, ο αστακός είχε αρχίσει εξαφανίζεται αθόρυβα από τα μενού εστιατορίων Disney World, σε μεγάλο βαθμό λόγω των πιέσεων στις τιμές και της πιθανότητας αλλαγής στη βαθμολογία βιωσιμότητας της American Lobster.

Η Disney συνεργάζεται με το Seafood Watch – μια ομάδα διατήρησης με έδρα το Monterey Bay Aquarium που αξιολογεί τη βιωσιμότητα των θαλασσινών – για περισσότερο από μια δεκαετία, και έδωσε εντολή στους σεφ της να αναπτύξουν πιάτα με θαλασσινά που προτείνει η ομάδα. Το Seafood Watch συνεργάζεται επίσης με εθνικές αλυσίδες όπως Whole Foods, Cheesecake Factory, ακόμα και Red Lobster.

Lobster and Corn Chowder στο Ale & Compass Restaurant

Το Seafood Watch λέει ότι ενώ ο Αμερικάνικος και Καναδικός αστακός δεν υπεραλιεύεται – συνήθως ένας λόγος που τα θαλασσινά μπορεί να είναι στην κόκκινη λίστα – ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην αλιεία αστακών απειλεί την ήδη απειλούμενη με εξαφάνιση Δεξιά Φάλαινα της Βόρειας Αμερικής. Η Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας λέει ότι η εμπλοκή στα αλιευτικά εργαλεία και τα χτυπήματα σκαφών είναι η κύρια αιτία τραυματισμού για τη δεξιά φάλαινα, και υπάρχουν λιγότερα από 360 από τα είδη που έχουν απομείνει στη Γη.

©NOAA Fishries | Πώς μπλέκονται σωστά οι φάλαινες στον εξοπλισμό ψαρέματος

Ορισμένοι λιανοπωλητές – που είχαν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιούν θαλασσινά με τις συστάσεις «Αποφυγή» – έχουν ήδη βγάλει τον αστακό από τα ράφια. Αυτό περιλαμβάνει τις υπηρεσίες παράδοσης γεύματος-προετοιμασίας Blue Apron και HelloFresh, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Suzy Badaracco, πρόεδρος της εταιρείας πρόβλεψης των τάσεων τροφίμων Culinary Tides, δήλωσε σε συνέντευξή της στο DFB ότι δεν περιμένει ότι ο αστακός θα εξαφανιστεί εντελώς από τα μενού των εστιατορίων στο Disney World ή σε άλλα εστιατόρια εξαιρετικής κουζίνας.

“Αν ο αστακός είναι ένα από τα πλεονεκτήματα σε αυτό το εστιατόριο – δεν υπάρχει περίπτωση να τον κόψουν”, είπε ο Badaracco.

Galactic Lobster Globe στο Space 220

Εάν η σύσταση για την αποφυγή του αστακού ήταν λόγω ανησυχίας για την υγεία, αυτό θα ήταν διαφορετικό, είπε ο Badaracco. Αλλά με μια ανησυχία για τη βιωσιμότητα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να συνεχίσετε να σερβίρετε το πιάτο που πολλοί θεωρούν βασικό στο εκλεκτό φαγητό.

«Μπορεί να δείτε εστιατόρια να αποσβένουν τις προσφορές τους για αστακούς — ή σερβίρετε αστακό μόνο για ειδικές περιστάσεις μερικές φορές το χρόνο», είπε. «Αλλά κανείς δεν πρόκειται να κόψει εντελώς τον αστακό από το μενού».

Και, μέχρι στιγμής, ο αστακός είναι αυτό που έχει κάνει η Disney. Τα πιάτα με αστακό έχουν αφαιρεθεί από τα μενού των Coral Reef, Space 220 και άλλων εστιατορίων Disney World. Και ένα περίπτερο που παρουσιάστηκε στο περσινό Διεθνές Φεστιβάλ Τροφίμων & Κρασιού EPCOT με πιάτα με αστακό δεν επέστρεψε το 2022. Ένα βασικό στοιχείο στο Φεστιβάλ Τροφίμων και Κρασιού — το ρολό αστακού της Νέας Αγγλίας — αντικαταστάθηκε φέτος από ένα σάντουιτς με καβούρι.

Ψημένος ολόκληρος αστακός γεμιστός με καβούρι Jumbo στο Space 220

Αλλά ο αστακός παραμένει στο μενού σε άλλα εστιατόρια του Disney World, όπως το The Boathouse, το Paddlefish και το Grand Floridian Cafe.

Ο Badaracco παρομοίασε τα σημερινά ερωτήματα για τον αστακό με αυτά που αφορούν την αλιεία τόνου πριν από μια δεκαετία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η αλιεία τόνου βλάπτει τα δελφίνια. Η βιομηχανία προσαρμόστηκε, είπε, και οι εστιατορίους και οι έμποροι λιανικής μπόρεσαν σύντομα να πουν ότι ο τόνος τους αλιεύτηκε με τρόπο που δεν βλάπτει τα δελφίνια. Αυτό ήταν αρκετό για τους καταναλωτές.

Σε αυτή την περίπτωση, Η Disney και άλλες εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να συνεχίσουν να σερβίρουν αστακό και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την υπό εξαφάνιση δεξιά φάλαινα με άλλα μέσα — όπως η δωρεά σε έργα διατήρησης, είπε ο Badaracco.

© NOAA Fishries

Ένας εκπρόσωπος της αλιείας του Maine Lobster είπε ότι η βιομηχανία εργάζεται ήδη για την προστασία της σωστής φάλαινας.

Σε μια συνέντευξη στο DFB, η Marianne LaCroix, εκτελεστική διευθύντρια του Maine Lobster Marketing Collaborative, είπε ότι η Η Maine Lobster Fishery διατηρεί επίσης πιστοποίηση βιωσιμότητας από το Marine Stewardship Council, την οποία περιγράφει ως μια εις βάθος κριτική που αξιολογείται από ομοτίμους. Είπε ότι οι αλιείς αστακών συνεργάζονται με την NOAA για περισσότερα από 20 χρόνια για να κάνουν τις μεθόδους και τον εξοπλισμό τους πιο ασφαλή για τη σωστή φάλαινα.

«Οι ψαράδες του Maine είναι πραγματικά περήφανοι για τις προσπάθειές τους στον τομέα της βιωσιμότητας. Είναι αποθαρρυντικό γι’ αυτούς όταν οι προσπάθειές τους δεν αναγνωρίζονται». είπε ο LaCroix.

Lobster Mac and Cheese στο Nomad Lounge

Η Disney δεν σχολίασε τη σύσταση «αποφυγής» του Seafood Watch. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αλλαγές μενού και τις νέες εξελίξεις.

Ο αστακός εξαφανίζεται από τα μενού του Disney World. Να γιατί.

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Disney World σύντομα; Ενημερωθείτε για την τεχνολογία της Disney διαβάζοντας τον βήμα προς βήμα οδηγό μας για τη χρήση του Disney Genie+. Και ρίξτε μια ματιά στο βίντεό μας παρακάτω για τα 20 καλύτερα πρωινά στον κόσμο της Disney!


Αναμένετε ότι η Disney World θα σερβίρει μόνο βιώσιμα θαλασσινά; Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας στα σχόλια!

Leave a Comment