Γιατί ο επόμενος λογαριασμός παντοπωλείου σας μπορεί να μην είναι τόσο επώδυνος

Εάν έχετε κάνει ένα ταξίδι στο παντοπωλείο πρόσφατα, μπορεί να έχετε σοκαριστεί όταν είδατε τον λογαριασμό. «Τι στο καλό μου κόστισε μόλις $100;» 😳 είναι αυτό που ίσως σκεφτόσασταν (και δεν σας κατηγορούμε).

Τα καθημερινά είδη γίνονται πιο ακριβά

Τα είδη καθημερινής χρήσης έχουν γίνει πολύ ακριβά τους τελευταίους μήνες λόγω, εν μέρει, του πληθωρισμού, αν και άλλοι παράγοντες επηρέασαν επίσης τις προμήθειες τροφίμων και τις τιμές. Έχουμε δει μικρότερους αριθμούς καλλιεργειών στη βιομηχανία εσπεριδοειδών της Φλόριντα να οδηγούν σε προβλέψεις για αύξηση του κόστους χυμού πορτοκαλιού και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τα πάντα, από προσφορές κοτόπουλου μέχρι τυρί κρέμα. Αλλά αυτοί οι επίπονοι λογαριασμοί παντοπωλείου θα μπορούσαν να γίνουν λίγο καλύτεροι σύντομα.

Σύμφωνα με το AP News, η τιμή πολλών εμπορευμάτων (πρώτες ύλες ή πρωτογενή αγροτικά προϊόντα) που αποτελούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων μειώθηκε το καλοκαίρι.

ΕΙΔΙΚΑ, Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί περίπου 40%και Οι τιμές του καλαμποκιού έχουν μειωθεί περίπου 25% σε σύγκριση με τις τιμές φέτος την άνοιξη. Το AP σημειώνει ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα «σήμα καλωσορίσματος» για όσους ασχολούνται με υψηλούς λογαριασμούς παντοπωλείου.

Οι λογαριασμοί σας στα παντοπωλεία θα μπορούσαν να μειωθούν

Ο Tom Martin, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments είπε, «Θα πρέπει να βοηθήσει, είναι απλώς ένα ζήτημα για το πόσο θα είναι βιώσιμο…Καθώς επιβραδύνουμε, και η οικονομία φαίνεται γενικά να είναι πιο αργή, έχετε λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις».

Όπως σημείωσε το AP, η πρόσφατη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας «τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό τον θερμότερο πληθωρισμό» που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση, τις περιορισμένες προμήθειες και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (και τον αντίκτυπο που είχε στην παραγωγή και τις εξαγωγές), τα πράγματα φαινόταν πολύ ακριβά φέτος.

Σνακ

Κάποιες τιμές όμως αρχίζουν να πέφτουν. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν συνάψει συμφωνία σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς η Ουκρανία εξάγει περίπου το 10% του παγκόσμιου σιταριού και καλαμποκιού. Υπήρξε επίσης μια πρόβλεψη για υψηλότερη παραγωγή σιταριού από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι χαμηλότερες τιμές ορισμένων προϊόντων μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς τροφίμων. Όπως επισημαίνει το AP, αυτοί οι παραγωγοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βασικών ειδών όπως δημητριακά ή συσκευασμένα τρόφιμα.

Ελέγξτε αυτές τις τιμές προσεκτικά

Οι χαμηλότερες τιμές για τα εμπορεύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους επενδύουν σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Εταιρείες όπως η Mondelez (η οποία κατέχει μάρκες όπως η Cadbury, η Chips Ahoy! και η Oreo) έχουν δει τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται. Αλλά η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη.

Όσον αφορά τα επιτόκια, αυτά αυξήθηκαν πρόσφατα σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Όμως, σύμφωνα με το AP, «Η Wall Street ελπίζει ότι μια διαρκής πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, από την ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα, θα έχει ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να κορυφωθεί και να αρχίσει να μειώνεται».

Τι έχετε αγοράσει;

Ρίχνουμε μια ματιά στους αριθμούς του πληθωρισμού εδώ και μήνες, για να δούμε πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ταξίδια σας στο Disney World. Όπως επισημαίνει το CNBC, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για διαφορετικά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν 8,5% τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. Αλλά αυτό σημείωσε στην πραγματικότητα βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Όταν εξετάζουμε τα πράγματα σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στην πραγματικότητα σταθερός. Αν και οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου μειώθηκαν, αυτό αντισταθμίστηκε από α αύξηση των τιμών των τροφίμων και των τιμών καταφυγίου. Όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, το βούτυρο αυξήθηκε περισσότερο από 20% σε σύγκριση με πέρυσι, τα αυγά αυξήθηκαν περισσότερο από 35% και ο καφές πάνω από 20%.

Mocha Madness

Ωστόσο, ορισμένοι ενθαρρύνθηκαν από την πιο πρόσφατη έκθεση για τα επίπεδα πληθωρισμού. Η Aneta Markowska, επικεφαλής οικονομολόγος στο Jefferies είπε:Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση… Αυτή είναι η πιο ενθαρρυντική αναφορά που είχαμε εδώ και αρκετό καιρό».

Εάν οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής συνεχίσουν να μειώνονται και ο πληθωρισμός μειωθεί, οι τιμές θα μπορούσαν να αλλάξουν για διάφορα είδη. Αλλά, φυσικά, η κατάσταση εξελίσσεται και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Προς το παρόν, φροντίστε να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις τιμές προσεκτικά κατά τον προϋπολογισμό — είτε πρόκειται για το μπακάλικο είτε για το Disney World. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν χτυπήσει πολλά μέρη και το Πιο Μαγικό Μέρος στη Γη δεν αποτελεί εξαίρεση. Και περισσότερες αυξήσεις τιμών θα μπορούσαν να είναι στο δρόμο, σύμφωνα με τον CEO της Disney, Bob Chapek.

Δείτε αυτές τις τιμές προσεκτικά

Για βοήθεια σχετικά με τον προϋπολογισμό, κάντε κλικ εδώ για να δείτε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το 2022 EPCOT Food & Wine Festival ή κάντε κλικ εδώ για να δείτε πόσο κοστίζει να κάνετε το Disney World στο Halloween το 2022. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε την ΑΛΗΘΕΙΑ για το φαγητό της Disney τιμές ή κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μέσο κόστος για να πετάξετε στο Disney World τον Σεπτέμβριο του 2022. Όλες αυτές οι αναρτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να πάρετε μια αίσθηση του μέσου κόστους, ώστε να μπορείτε να κάνετε τον κατάλληλο προϋπολογισμό για τα επερχόμενα ταξίδια σας.

Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και θα σας ενημερώσουμε για όσα βρίσκουμε.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επηρεάσει τις διακοπές σας στο Disney World το 2022

Παρατηρήσατε μια μεγάλη αλλαγή στους λογαριασμούς σας στα παντοπωλεία πρόσφατα; Πείτε μας τις συμβουλές σας για εξοικονόμηση κόστους στα σχόλια.

Leave a Comment